Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč je pro děti důležitý čerstvý vzduch?

30. 5. 2015

 

 

Čerstvý vzduch má vliv na mozek jako sedativum, aniž by vykazoval negativní vedlejší účinky. Proti tomu smog, kouř, výfukové plyny a koncentrace obyvatel ve velkých městech kvalitu vzduchu jen likviduje. V případě, že se zdržujeme v nevětraném prostoru, jsme často unaveni a chce se nám spát.

Jak venku zafouká podzimní vánek, mnoho koníčků malých dětí a volnočasových aktivit se přesune do tepla velké haly nebo nějakého centra. Když si uvědomíme počet hodin, které potomci tráví během týdne za dveřmi škol nebo svých domovů, tak je pro nás velkou výzvou zajistit, aby ratolesti trávily více času venku a měly možnost využít mnoha výhod čerstvého vzduchu. Okysličení mozku totiž zlepšuje jejich mozkové pochody a lépe se učí.

 

 

 

Životní styl současných dětí není zdaleka ideální. Existuje ale nesčetně zdravotních kladů pro malé rošťáky, kteří tráví svůj čas tím, že si hrají venku, což samozřejmě zahrnuje i přijímání vyšší dávky vitamínu D a snižování hyperaktivity včetně deprese. Ratolesti mají venku sklon být aktivnější, což snižuje riziko dětské obezity a dává jim příležitost mít prospěch z kreativních a interaktivních her.

Pravidelné chození ven také může bezpochyby zlepšit zdraví našich potomků, jelikož čerstvý vzduch čistí jejich plíce a zbavuje je nečistot z prachu a výfukových plynů aut. Čerstvý vzduch také působí proti vyčerpání a přináší do života potěšení a entusiasmus.

Když se podíváme na studii vědců z Cambridgeské univerzity, tak zjistíme, že hodina strávená každý týden venku může snížit pravděpodobnost, že se stanou krátkozrakými, až o dvě procenta. V říjnu roku 2011 pak britský deník Telegraph uvedl, že krátkozraké děti tráví venku asi o 3,7 hodiny méně než ty, které vidí normálně.

Venkovní hry také pomohou našim ratolestem lépe ocenit divokou přírodu s její faunou a flórou. Barvy a šustění podzimních listů nebo rychlost veverky přeskakující ze stromu na strom nám mohou lehce uniknout, ale pro děti to může být stejně okouzlující jako sledování televize nebo hraní počítačových her.

Dnešní malí uličníci si už bohužel moc hrát venku neumějí. Nelezou na stromy, nepořádají šiškové bitvy, neskáčou gumu, tak jako to dělaly dřívější generace. Měli bychom nasměrovat jejich pozornost k divům naší přírody.

Pavel JANEČEK