Jdi na obsah Jdi na menu
 


REFORMA PENZI NEEXISTUJE

jedna z variant důchodové reformy. FOTO - www.nasepenize.cz

Reforma penzí? Shoda neexistuje

 

Důchodová komise vlády ve čtvrtek uspořádala pracovní konferenci, na níž byly představeny různé varianty reformy důchodového systému. Účastníci představili velice různorodé koncepce, což prokázalo, že na podobě penzijního systému dosud není shoda.

Své představy o reformě penzí na konferenci prezentovali Jaroslav Vostatek, Miroslav Zámečník, Jan Švejnar a Vladimír Špidla. »Každý z účastníků představil zcela jiný model. Byl to důkaz toho, že na změny důchodového systému není jednotný názor a cesta ke kompromisu bude ještě dlouhá,« řekl Haló novinám stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM Miloslav Opálka, který se konference rovněž zúčastnil.

Jeho slova potvrdil i předseda komise Martin Potůček. »Pokrok je mírný,« odpověděl na otázku, jak se podařilo představy odborníků sblížit.

Vladimír Špidla prohlásil, že by bylo vhodné, kdyby změny směřovaly k zavedení tzv. systému NDC, tedy systému s individuálními účty. Průběžný pilíř by zůstal, jen by v něm lidé měli svá konta s odvody. Podle toho, kolik by zaplatili na pojistném, by se jim vypočítal důchod. Systém by ale garantoval i minimální penzi osobám s nízkými výdělky a odvody. »Základní pilíř má smysl rozvíjet uvnitř. Není nutné vytvářet novou architekturu,« míní Špidla.

Miloslav Opálka právě Špidlův referát ocenil nejvíce. »Koncepcím KSČM byl nejbližší. Špidla zdůraznil, že při normálním hospodářském vývoji moderního státu je státní průběžný systém penzí v zásadě nesmrtelný,« komentoval Opálka.

Systém NDC prosazovala ČSSD už před lety. V roce 2005 návrh posuzovala Bezděkova komise. Podle ní by byl systém plně ekvivalentní a výše penzí by odpovídala zaplacenému pojistnému na účtu. Aby byl ale udržitelný, poměr důchodů k hrubé mzdě by postupně klesal. Teď se penze rovná zhruba dvěma pětinám mzdy.

Také podle Jaroslava Vostatka z Vysoké školy finanční a správní by se první pilíř dal rozdělit na dva. Už nyní se totiž penze skládá z pevné částky a z procentní výměry. Pevný díl mají všichni stejný, činí 2340 korun. Procentní část se vypočítává podle odvodů a odpracované doby. »Pokud by stávající vláda nechtěla dělat žádnou zásadní revoluci, má k dispozici jednoduchou technickou revoluci. Dá se to udělat jednoduše v krátké době,« uvedl Vostatek.

Koncepci rovného důchodu doplněného o veřejný fond spravovaný ČNB obhajoval ekonom Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Nejkontroverznější představy rozvinul Jan Švejnar, který představil jakýsi koncept ekonomického kolonialismu. Prostředky na penze by vyspělé státy měly podle něj umisťovat do zaostalejších zemí s rychlým ekonomickým vývojem a tam je zhodnocovat.

Český důchodový systém se v této chvíli skládá ze tří pilířů. První je takzvaný průběžný veřejný, do nějž putují odvody na penze. Druhý pilíř zavedla vláda Petra Nečase. Od loňska je možné část odvodů převést do vlastního spoření u fondů a přidat k tomu ještě částku ze svého. Vláda Bohuslava Sobotky už však rozhodla o tom, že tuto možnost od ledna 2016 zruší. Třetí pilíř představuje dobrovolné spoření na stáří - dřívější penzijní připojištění.