Jdi na obsah Jdi na menu
 


Registr smluv KSČM zatím nepodpořila

 

 

Sněmovní ústavně právní výbor v pátek doporučil poslancům schválit předlohu z pera ANO, TOP 09 a KDU-ČSL o zavedení internetového registru smluv. Přijal však některé změny.

Výbor navrhl například omezit okruh státních, krajských a obecních firem, na něž by se norma vztahovala. Dvouletý odklad povinnosti zveřejňovat smlouvy by dostaly menší obce. Členové výboru podpořili taky mj. finanční limit pro vkládání objednávek a faktur do registru.

 

Stanislav Grospič

 

Zástupci KSČM předlohu se změnami ústavně právního výboru nepodpořili. Důvod? »Některé přijaté pozměňovací návrhy jdou z našeho pohledu trošku proti sobě, takže se předloha stává velice komplikovaná a nepřehledná. A tak základní věc, která jde povinně vůči orgánům státu, organům působícím ve veřejné správě či obcím, a na druhé straně přináší povinnosti centrálních registrů, už v dnes tak dost složité právní úpravě ani nepřispěje k posílení boje proti potenciální korupci v obcích. Vlastně bude kontraproduktivní,« tvrdí místopředseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Tak zásadní věci by podle komunistů měly procházet řádným legislativním připomínkovým řízením. Tento nedostatek byl patrný ze všech jednání ve výboru. Vyjádření Svazu měst a obcí, Sdružení obecních samospráv a nejrůznějších občanských aktivit podle Grospiče nahrazovalo řádné připomínkové řízení. »Návrh je velmi kontroverzní. Bude záležet na stanovisku i ostatních výborů, druhém čtení a hlasování o změnách ve třetím čtení ve sněmovně. Ale varianta, která prošla naším výborem, není dobrá,« dodal poslanec KSČM.

Komunisté však podpořili doprovodné usnesení, které říká, že vláda by měla k předloze vypracovat komplexní pozměňovací návrh a eliminovat rozpory, vypořádat se s věcnými i formálními připomínkami, které se ve výboru ukázaly. Podle šéfa výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) jde o nezávazné usnesení. 

Registr smluv by měl přispět k boji s korupcí. Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy by nebyly účinné. Kritici vznášejí k podobě předlohy řadu připomínek. Mluví třeba o zvýšení administrativní zátěže nebo o ohrožení konkurenceschopnosti některých firem.