Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rovnost v politice

 

 

 

Podíl žen v parlamentech světa loni vzrostl o 1,5 procenta a dosáhl nové »rekordní« úrovně 21, 8 %.

To je téměř dvojnásobek oproti roku 1995, uvádí nedávno zveřejněná studie Meziparlamentní unie a OSN Ženy, což je organizace Spojených národů pro rovnost pohlaví a posílení pozice žen. Česká republika je v tomto ohledu mírně podprůměrná a srovnatelná se zeměmi, jako jsou Saúdská Arábie nebo Keňa.

John Hendra z OSN Ženy optimismus z nárůstu podílu žen mírnil varováním, že při nynější rychlosti trendu bude trvat ještě desetiletí, než nastane rovnost pohlaví v parlamentech. Hendra řekl, že klíčovými faktory pro zvyšování podílu žen v parlamentech světa jsou opatření, jako je zavádění kvót, ale i podpora politických stran a silné ženské hnutí.

»Dosažení genderové rovnosti v zapojení do politiky vyžaduje, abychom se zaměřili na celou škálu bariér, jimž ženy čelí ve volební soutěži,« řekl Hendra na tiskové konferenci. »Mezi tyto bariéry patří předsudky a diskriminace kvůli pohlaví, kulturní přístupy, které ženy považují za méně schopné a vhodné vůdkyně, potřeba získat dostatek prostředků na kampaň, korupce a kupčení s hlasy a nedostatečná podpora od politických stran a médií,« uvedl Hendra. Obě Ameriky mají v průměru nejvyšší podíl žen v parlamentech (25,2 %). I v arabském světě je nyní 16procentní, což znamená meziroční nárůst o téměř tři procenta. V evropských parlamentech ženy tvoří 24,6 %, v Africe 22,5, v Asii 18,4 a v Pacifiku 16,2 % zákonodárců.

U České republiky studie uvádí 19,5 %, což je méně než například v Saúdské Arábii s 19,9 %. Nadpoloviční podíl mají ženy pouze ve rwandském parlamentu (63,8 %), přesně poloviční je v Andoře. Třetí je Kuba (48,9 %) a čtvrté Švédsko (45 %). Naopak menší podíl žen než v ČR mají parlamenty i v zemích, jako jsou Slovensko (18,7 %), USA (18,3 %), Maďarsko (9,3 %) či Brazílie (8,6 %).

Studie rovněž ukazuje, že ve vládách ženy zaujímají 17,1 % ministerských postů, což je o procento více než v roce 2008. Každá země v Africe a v Severní i Jižní Americe má ve vládě aspoň jednu ženu. Jen mužskou záležitostí jsou vládní kabinety v Libanonu, Saúdské Arábii, Pákistánu, Bruneji, San Marinu, Bosně a Hercegovině, na Šalamounových ostrovech a Vanuatu.

Na světě jsou dvě země, kde ženy ve vládě převažují nad muži. V Nikaragui to je 57,1 % a ve Švédsku 56,5 %. Ve finském kabinetu panuje přesná rovnováha a ve francouzské vládě ženám k dosažení parity chybí 1,4 %. V české sedmnáctičlenné vládě nyní zasedají tři ministryně. V předchozím kabinetu Jiřího Rusnoka byla pouze jedna.