Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozpočet se změní, ale schodek nevzroste

Poslanci KSČM ve sněmovně. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin
 

Letošní státní rozpočet se změní. Jeho příjmy i výdaje se mají zvýšit o téměř 930 milionů korun. Naplánovaný schodek 112 miliard korun se však nemění. Návrh vlády odolal ve středu ve sněmovně požadavku Františka Laudáta (TOP 09) na zamítnutí hned v prvním čtení.

Navrhovaná změna se týká ministerstva zdravotnictví, Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), ministerstva životního prostředí nebo státního dluhu. Zákon zároveň počítá s navýšením příjmů u ministerstva financí (MF) o dvě miliardy korun. Peníze by MF mělo získat zpět od investiční společnosti Akro, která je vysoudila za nesprávný úřední postup Finančně analytického útvaru v souvislosti s kauzou CS Fondů. Následně by dvě miliardy měl jako dotaci získat SFDI na spolufinancování Operačního programu Doprava. V případě zdravotnictví se zvyšují příjmy o 700 mil. Kč v souvislosti se splátkou finanční pomoci poskytnuté VZP v roce 2013. ČTÚ se snižují příjmy o 1,47 mld. Kč. Důvodem je nižší než vládou schválený výnos z aukce kmitočtů, ten státu vynesl 8,5 mld. Kč. Původně návrh počítal s deseti miliardami.

U MŽP se příjmy snižují o 300 milionů a výdaje o 150 milionů. Důvodem nižších příjmů je především odklad prodeje emisních povolenek. Ten měl vynést letos 1,8 mld., nakonec to bude 1,5 mld. Kč. V případě státního dluhu chce MF snížit výdaje o 920 milionů. Peníze využije i na filmové pobídky pro ministerstvo kultury za 0,3 mld. Kč a zhruba 2,5 mld. na pokrytí dotace ztrát z podpořeného financování České exportní banky.

Sněmovna také podpořila vládní změnu zákona o DPH, která má bránit daňovým únikům. Zavádí např. evidenci údajů z daňových dokladů, a upravuje tzv. reverse charge. Jde o přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží. Limit pro povinnou registraci podnikatelů mezi plátce DPH ponechává na milionu korun. Podle platného zákona má tento limit klesnout od ledna na 750 tisíc. Sazby daně předloha, která míří do rozpočtového výboru, nemění.