Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šlendrián na MPSV

Bez řádu to nejde, ani na MPSV... ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) rozdávalo dotace na sociální služby, jejich využití příjemci už ale řádně nekontrolovalo. Od roku 2011 do loňska prověřilo pouze tři z nich, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Úřad rovněž upozornil, že ministerstvo dosud nevypracovalo národní plán rozvoje sociálních služeb, ačkoli mu to předepisuje zákon. »Zákon o sociálních službách ukládá MPSV povinnost zpracovávat střednědobý národní plán rozvoje sociálních služeb. MPSV ani za sedm let od nabytí účinnosti tohoto zákona národní plán nevypracovalo,« uvedl NKÚ. Pravidla a podmínky dotačního řízení tak byly upraveny pouze interním řídicím dokumentem MPSV. Ministerstvo podle NKÚ také při rozhodování o dotacích a při jejich sledování nepracuje s informacemi o skutečných nákladech a zdrojích financování podporované sociální služby.

Kontroloři u MPSV prověřili dotace na sociální služby za více než 518 mil. Kč, z toho přes 130 milionů zkontrolovali také u příjemců peněz. Z nich dvě třetiny porušily povinnosti stanovené ministerstvem v rozhodnutích o poskytnutí dotace. NKÚ odhalil pochybení u deseti z 15 kontrolovaných příjemců.

»Je to šlendrián. Sociální služby peníze potřebují jako sůl a místo toho se vyhazují oknem,« reagovala pro náš list členka sněmovního výboru pro sociální politiku Marta Semelová (KSČM). Svědčí to podle ní o tom, že minulým vládám se podařilo destabilizovat celý systém sociálních služeb, kde v současnosti vládne chaos. »Na jednu stranu v sociálních službách chybějí obrovské peníze, na druhou stranu tady utíkají obrovské částky kvůli tomu, že ministerstvo není schopno kontrolovat, kam ty peníze skutečně jdou. I tady by se dalo ušetřit pro služby, které ty peníze opravdu využijí na to, na co je potřebují,« řekla Semelová.

NKÚ poukázal na to, že brněnské občanské sdružení Rozkoš bez rizika zaplatilo z dotace téměř 330 tisíc korun za náklady, které jsou pro financování z příslušného dotačního programu neuznatelné. Kontroloři to oznámili správci daně. U některých příjemců dotací NKÚ v několika případech zjistil, že ministerstvu neoznámili změny v čerpání dotace.