Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální stipendia se zřejmě zvýší

17. 10. 2015
FOTO - snackpicks.com
 

 

Komunističtí poslanci přivítali, že školský výbor sněmovny přistoupil na zvýšení sociálních stipendií. Vládním návrhem mají vzrůst z 1620 na 2100 korun, nově se mají počítat a valorizovat podle minimální mzdy. Byli to ostatně poslanci KSČM, kdo se zvýšením sociálních stipendií na vysokých školách přišel a opakovaně je předkládal, sněmovna však nikdy jejich návrh neschválila. »My krok současné vlády vítáme, protože v původním návrhu to téměř nebylo a paní ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) se inspirovala a na náš návrh to do novely bylo zařazené,« reagovala pro Haló noviny stínová ministryně školství KSČM, členka výboru Gabriela Hubáčková.

Školský výbor sněmovny souhlasil také s tím, že by Policejní akademie neměla být samostatná, ale měla by spadat pod ministerstvo vnitra. Úpravy připravilo ministerstvo školství a vycházejí z některých poslaneckých pozměňovacích návrhů. Mnohé návrhy poslaneckých změn však výbor nepodpořil. Patří k nim představy Simeona Karamazova (ODS), jenž chtěl dát fakultám výslovné oprávnění vystupovat jako zadavatel veřejné zakázky a akademickým senátům pravomoc schvalovat vnitřní předpisy veřejné vysoké školy. Neuspěl ani předseda výboru Jiří Zlatuška (ANO) s požadavkem, aby akademický pracovník musel mít předběžný souhlas rektora domovské vysoké školy k působení na jiné vysoké škole. Poslanci budou moci své návrhy uplatnit i ve druhém sněmovním čtení.

Vysoké školy by díky novému modelu z vládní předlohy měly být samostatnější. Nový akreditační úřad by nevydával doporučení ministerstvu, ale rovnou povolení, a to nikoli pro studijní obory, ale pro určitou oblast. Jednotlivé obory by si pak vysoké školy vypisovaly samy. Návrh se také zabývá jmenováním profesorů, které ponechává v kompetenci prezidenta. Ve sněmovním systému už je návrh předsedy ODS Petra Fialy, který by pravomoc přenesl na rektory a zakotvil by možnost odvolání proti rozhodnutí. K tomu však zřejmě nezíská ve sněmovně dost hlasů.