Jdi na obsah Jdi na menu
 


Správní radu VZP povede hejtman Vysočiny Běhounek

4. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově povede její dosavadní místopředseda, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Členové rady ho včera zvolili jednomyslně. O místopředsedovi rady zatím nerozhodli.

Běhounek po svém zvolení řekl, že volbu cítí jako velký závazek. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který se jednání správní rady zúčastnil, jednomyslné zvolení potvrzuje silný mandát nového předsedy i to, že správní rada cítí, že je třeba rychle pracovat a řešit problémy, které financování zdravotnictví, tím pádem i VZP má.

»To, že ekonomická situace českého zdravotnictví není úplně růžová a není na vyskakování, všichni víme. Já pevně věřím, že nové vedení s managementem bude dělat vše pro to, aby VZP ekonomicky tento rok zvládla a na konci roku měla vyrovnané hospodaření,« řekl Němeček. Dalším úkolem, který před VZP podle ministra stojí, je, aby se jí dařilo férově financovat zdravotní péči i smluvní partnery. A konečně třetím úkolem je, aby VZP komunikovala s poskytovateli péče, vysvětlovala, a kde je to možné, byla vstřícná, shrnul ministr.

Podle Běhounka je nezpochybnitelné, že se bude muset vést diskuse o dalším směřování zdravotnictví, správní rada je prý na tuto diskusi připravena.

Místopředsedu správní rada včera nevolila. Zatímco na jménu předsedy existovala dohoda, na jeho zástupci se členové rady neshodli. Původně se mluvilo o poslanci TOP 09 Jiřím Skalickém, o post místopředsedy největší tuzemské zdravotní pojišťovny však má údajně zájem i hnutí ANO. Dokonce se uvažuje o ustavení dvou místopředsedů - jednoho z opozice a druhého z hnutí ANO. Členka správní rady a stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková takový postup nepovažuje za správný.

»Dlouhodobou tradicí je, že předseda správní rady je z koalice a místopředseda z opozice. Ustavení dvou místopředsedů by kladlo větší nároky na finance, což není potřeba. Pokud by se nově zavedlo, že obě funkce budou patřit koalici, určitě by to nepřispělo k tomu, aby správní rada jednala konsensuálně. Naším hlavním cílem by mělo být dobré finanční zdraví VZP a co největší komfort pro pacienty a ne nějaké dohadování o funkcích,« dodala Marková.

Při debatách o novém místopředsedovi správní rady se zatím skloňují jména z TOP 09 nebo hnutí ANO. Připomeňme, že KSČM je nejsilnější opoziční strana a rozhodně by tedy neměla být z těchto debat vyloučena. V třicetičlenné správní radě má KSČM tři zástupce. Kromě Soni Markové je členem rady poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka a bývalý poslanec Petr Braný.

Rada jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu.