Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha historie nikoho nezabije

22. 1. 2013

 

Nebojte se, nebudeme se vracet do 16. století, kdy vlastně nebyli ani hrabaty, ale do století devatenáctého a odtud sklouzněme do dneška. Proč? Protože dnešní precedent na prezidenta, Karel V. (?), o svém protikandidátu prohlásil, že jde o člověka minulosti a ještě nám stačil sdělit, že vlastně dr. Beneš a druzí kolem něj by dnes stáli za »vyhnání« před Haagským tribunálem, tedy domyšleno, jako váleční zločinci.

 

 

 

Jak to bylo s minulostí rodiny kandidáta Zemana, nevím, jak s minulostí Schwarzenbergů, ano. Byly o nich dokonce napsány knihy a dokonce i verše… »Zle matičko, zle! Švarcenberci zde! Jeden, ten je jenerál a druhý je kardinál. Zle matičko, zle! Zle matičko, zle! Švarcenberci zde: Jeden drží karabáč, druhý říká otčenáš. Zle matičko, zle!« (K.Havlíček).

Ten první jím jmenovaný se jmenoval Felix a byl ministerským předsedou vlády v době Bachova absolutismu, v níž mnozí z vůdčích Čechů museli uprchnout za hranice, anebo byli diskriminováni či dokonce vězněni nebo deportováni. Jména jsou známá – Karel Havlíček, Božena Němcová, J.V Frič, K. Sabina, F.L.Rieger… Ten druhý, kardinál, má na svědomí filozofa Augustina Smetanu a další česky myslící kněze... Pak tu byl Karel (IV.) Schwarzenberg. Podle něj husiti byli »tlupa lupičů a žhářů« (Český sněm – listopad 1889).


Nebo třeba František princ Schwarzenberg. V lednu 1940 se stal vedoucím mládeže Národního souručenství, tedy Háchovy politické strany mající méně drsnými způsoby nás pospojovat s nacistickým Německem. A konečně otec našeho kandidáta. V těsně předválečném období včetně onoho mnichovanského na listině Ústředního vedení fašizující Vlajky je jako zahraniční referent uvedeno jméno Karel Schwarzenberg – otec dnešního kandidáta.

Tehdy Vlajkaři ve své náplni měli protibenešovství a protižidovství a za sebou kravály a rvačky při sporu o insignie, že proti nim museli vystoupit přední čeští spisovatelé bratři Čapkové, František Halas, Jaroslav Seifert, F. X. Šalda, Josef Hora a další.

A jsem u dnešního kandidáta Karla Schwarzenberga. V duelu v ČT odsoudil prezidenta Beneše za „vyhnání“ a dokonce zdůraznil, že »tehdejší vláda, včetně Edvarda Beneše by se ocitla v Haagu«, tj. před Mezinárodním soudem pro válečné zločiny. Nevím, jak zná pan Schwarzenberg světové dějiny. Rozhodnutí o odsunu, nikoli o »vyhnání«, přijala ve svém XIII. bodu Postupimská konference tří mocností.

Tedy, pokud bychom souhlasili s argumentací pana kandidáta, pak v Haagu ještě před Benešem měli být souzeni prezident Truman, premiéři Atlee a Churchill a také Stalin. To měl Karel Schwarzenberg skutečně na mysli?

Jsme na konci »trochy historie«. Nezdá se vám poučná?

Jaroslav KOJZAR