Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina bez vyšetření oděského masakru nepatří do EU

Miroslav Prokeš a Jelena Vičanová

 

 

V sobotu 2. května, přesně rok po brutálním zmasakrování desítek nevinných Oděsanů v tamním Domu odborů ohněm, jedovatými plyny, tyčemi a jinými zbraněmi v rukou zdivočelých ukrajinských nacionalistů, se v Praze uskutečnily dvě občanské akce. Upozornily, že se tragédie nevyšetřuje a naopak se kolem ní mlží. Ne náhodou se již ustálil pojem oděská lež.

Nejprve se konal protestní mítink proti současné politice ukrajinské vlády, i proti vstřícnosti české vlády vůči ní, na Hradčanském náměstí. Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf ve svém vystoupení poukázal na paralelu Lidic a Oděsy: Lidice, vesnička daleko od fronty, byla vypálena německými nacisty v roce 1942. V Oděse proběhl 2. května 2014 masakr lidí, kteří neuznávali novou kyjevskou moc, a bylo to také daleko od bojů na jihovýchodě země.

 

 

 

Opozice na Ukrajině vznesla podle Ransdorfa požadavek na vznik vyšetřovací komise oděských událostí. Vládní koalice to však smetla! Takováto Ukrajina nepatří do Evropské unie, zdůraznil Ransdorf; ovšem řadoví Ukrajinci nejsou jako »verbež«, která jim v této zemi vládne… »V Kyjevě dnes vyšlo pět tisíc lidí do ulic právě na připomenutí tohoto masakru,« informoval dále europoslanec.

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) připomněl, že podal trestní oznámení na Václava Bartušku, zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost, který se v minulých dnech dopustil neomluvitelných výrazů ve stylu »prostě je upálili«. Poslanec též interpeloval ministra zahraničí.

Na mítinku promluvil také lékař, bývalý voják a člen misí NATO Marek Obrtel, jenž na protest proti politice paktu nechce již dále nosit vyznamenání NATO. Ukrajinské události byly pro něj poslední kapkou, aby promluvil a postavil se na stranu odpůrců NATO. Obrtel vidí podobnost událostí na Ukrajině a v Kosovu. »Nedopusťme, aby nikdo nebyl nepotrestán za to, co se stalo v Oděse!« vyzval.

Podle oděských obětí přejmenovala samospráva italského města Ceriano Laghetto v Lombardii jedno své náměstí na náměstí Mučedníků z Oděsy. Prohlášení tamního starosty přečetl na pražském mítinku Giuseppe Maiello. Mezi dalšími řečníky byla i spisovatelka Lenka Procházková.

Na co se zmůže česká vláda?

Jiné shromáždění za oběti fašistického řádění v Oděse, více pietní a s podepisováním petic »Nechceme cizí vojenské základny« a za vystoupení ČR ze Severoatlantického paktu, se konalo o hodinu později na Staroměstském náměstí. Mítink, pro případné turisty tlumočený do angličtiny, se konal poblíž schránky s prstí z dukelského bojiště, vložené do Staroměstské radnice. Doplnily jej hořící svíce, květina a nápis Nezapomeneme. »Nemůže se stát samozřejmostí, že nikdo nevyšetří zločiny proti lidskosti,« řekl v úvodu Václav Novotný z OI Ne základnám. To, že někdo upálí na padesát lidí, to svět asi nezajímá, konstatoval trpce.

Jménem hnutí Antimajdan promluvila Jelena Vičanová. Připomněla sérii politických vražd na Ukrajině z poslední doby. Několik politiků, novinářů a veřejných činitelů bylo zavražděno nebo zemřelo za záhadných okolností: Valentina Semenjuk-Samsoněnko, Alexej Kolesnik, Sergej Valter, Michail Čečetov, Stanislav Melnik, Olga Moroz a mnozí další… »Politici a oficiální představitelé Západu k těmto vraždám mlčí, ačkoliv v jiných případech, jako je vražda ruského opozičního politika Borise Němcova, volají po rychlém vyšetření s ústy plnými demokracie, západních hodnot a lidských práv,« upozornila Vičanová na dvojí metr. »Jako svobodní občané říkáme své jasné NE politickým represím na Ukrajině, říkáme NE nesmyslnému zabíjení, na rozdíl od české vlády, která se nezmůže ani na minimální protest,« zdůraznila.

Na skutečnost, že některá smrt se do strategických plánů velmocí hodí, a jiná nikoli, upozornil Jan Korál z NWWO, jenž poukázal i na počínání médií hlavního proudu. Ta si vybírají, jak a co prezentovat. O něčem se hovoří neustále, »ale proč jsme neviděli stejný rozruch i kolem masakru v Oděse?« položil řečnickou otázku. Vraždění lidí jen za to, že mají jiný názor, označil za fašismus.

Na závěr mítinku na Hradčanském náměstí bylo přijato prohlášení požadující od vlády ČR, aby ukrajinský kabinet tlačila k vyšetření oděského masakru, Majdanu a vražd opozičních novinářů, veřejných činitelů a politiků. Bylo předáno včera na Úřadu vlády ČR. Zároveň účastníci požadovali odvolání Bartušky z funkce, v níž reprezentuje ČR. Dopis obdobného znění byl podepisován i na druhém shromáždění. Obou akcí se celkově zúčastnily asi čtyři stovky občanů.

(ac, mh)

FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ