Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únorový důchod bude o 1200 Kč vyšší

10. 12. 2015
FOTO - archiv
 

 

Důchodci dostanou v únoru k penzím 1200 korun. Jde o jednorázový příspěvek, který má částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci důchodů v příštím roce. S poskytnutím příspěvku, který navrhla KSČM, souhlasil i Senát.

Příspěvek bude vyšší, než se předpokládalo. Vláda chtěla původně poslat penzistům jednorázově 600 korun ještě před Vánocemi. Prosincový termín padl potom, co pravicová opozice zablokovala ve sněmovně schválení normy zrychleně v úvodním kole. Sněmovní sociální výbor poté chtěl zvýšit dotaci na tisíc korun, sněmovna se ale nakonec přiklonila k návrhu místopředsedy výboru Miroslava Opálky (KSČM) a rozhodla o zvýšení příspěvku na 1200 korun. »Samozřejmě jsem rád, že prošel návrh, který přidává důchodcům nejvíc, i když ve srovnání s jinými kategoriemi nebo sociálními skupinami je to stále málo,« řekl po hlasování Opálka našemu listu. S jeho návrhem souhlasil i Senát. Podpořilo ho 66 senátorů, proti nebyl nikdo. »Kolega Opálka předložil reálný návrh, pro který se dala najít podpora napříč politickým spektrem a nešel cestou populismu, jak to v tomto případě udělala ODS,« řekl Haló novinám senátor Václav Homolka (KSČM).

Populismus ODS

Občanští demokraté se totiž podobně jako ve sněmovně pokusili i v Senátu zákonnou valorizaci penzí zvýšit. Důchody by se měly podle návrhu, který předložil Jaroslav Kubera (ODS), zvýšit i s jednorázovou dotací průměrně o více než 200 korun měsíčně. Schválený návrh bude znamenat zvýšení o 140 korun. Sociální demokraté to označili za pokus zmařit schválení kompromisu dojednaného ve sněmovně a za populismus. »Že vás hanba nefackuje! Vy, kteří jste tady v době své vlády důchodce obrali, o co se dalo, zavedli jste tady málem otrockou povinnost pracovat za to, že někdo dostane sociální dávky, tak vy si tady dovolujete teď kritizovat vládu, že málo přidává důchodcům?« rozhořčil se místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). »Měl jsem to štěstí, že jsem to vydýchal v lavici. Šéfovi našeho klubu jsem ze srandy řekl, že přijdu s pozměňovacím návrhem na 2000 korun,« reagoval na Kuberův návrh Petr Gawlas(ČSSD)

Peníze na jednorázový příspěvek musí najít ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že tři miliardy korun budou pokryty z letošní úspory na důchodech a na dalších sociálních dávkách, dalších 580 milionů korun bude třeba získat z jiných zdrojů.

Konec penzijní reformy

Senát podle očekávání schválil také zákon o ukončení důchodového spoření. Druhý důchodový pilíř, v němž si na penze spořilo ve fondech asi 85 tisíc lidí, tak během příštího roku zanikne. Vklady se lidem vrátí. Peníze si budou moci nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře. Pokud si klient druhého pilíře bude chtít zachovat procentní výměru státního důchodu, bude si muset důchodové pojištění doplatit.

Senátoři souhlasili také s novelami souvisejícími se zákonem o zrušení druhého důchodového pilíře, které mají zatraktivnit důchodové připojištění. Novely zvyšují daňové úlevy pro klienty i zaměstnavatele, umožňují rodičům spořit na důchody i za děti, výhodnější by mělo být i postupné vyplácení naspořených peněz.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, tedy třetí pilíř, mělo na konci letošního prvního pololetí 4,44 milionu lidí. Doplňkové penzijní spoření, které je od roku 2013 nahradilo, mělo 291 tisíc lidí.