Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA rozmísťují v Evropě nové jaderné pumy

 

Spojené státy americké urychlují plán rozmístit na základny paktu NATO v Evropě přesnější verze taktické jaderné pumy B61. Píše o tom server Politico s odvoláním na americké diplomatické depeše a dvě osoby obeznámené s touto záležitostí. Změna prý souvisí s hrozbami Ruska, že na Ukrajině nasadí jadernou zbraň, a s přesvědčením některých západních lídrů, že k odstrašení Ruska je potřeba dělat více, uvedl Politico.

Američané původně chtěli pumy B61-12 dovézt do Evropy až v příštím roce na jaře, jenže podle aktualizovaných plánů tak učiní už letos v prosinci. V říjnu o tomto záměru informovali své spojence v NATO, provedli to na uzavřeném zasedání v centrále paktu v Bruselu. Půjde o nahrazení starších zbraní jejich novými verzemi na různých místech v Evropě, aby je »v případě potřeby« mohly použít bombardéry a stíhací letouny Spojených států amerických a jejich satelitů. Server Politico také uvedl, že program modernizace pum B61 není utajovaný, a zástupci amerického ministerstva obrany poukazují na to, že taková vylepšení jsou třeba, aby armáda měla k dispozici moderní a bezpečnou výzbroj.

Překvapení odborníci

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že »sice nebude probírat podrobnosti jaderného arzenálu, ale na modernizaci B61 se pracuje celé roky a plány na bezpečnou a zodpovědnou výměnu starších zbraní za vylepšené verze jsou součástí dlouhodobé snahy o modernizaci«. Tvrdí také, že program vylepšení jaderných pum »nijak nesouvisí se současným děním na Ukrajině a nebyl nijak uspíšen«. Proč tedy najednou ten spěch? Vždyť i pro některé odborníky je tato náhlá změna amerických plánů překvapením. Obávají se, že by to mohlo ještě vyostřit už nyní nebezpečnou situaci v Evropě. Jiní analytici se podle ČTK zase domnívají, že Washington chce rozmístěním B61-12 spíše vyslat vzkaz především svým spojencům v Alianci než Rusku samotnému, zřejmě aby je neopouštěla jejich věrnost. »Už tu jsou (starší) pumy B61 a Rusové o tom vědí. Fungují dobře. Ty modernizované jsou sice novější, ale to není zase až takový rozdíl. Může jít o ujištění spojenců, kteří se cítí být mimořádně ohroženi Ruskem,« prohlásil Tom Collina z organizace pro odzbrojení Ploughshares Fund.

Na základnách už sto B61

Jaderné pumy B61 Spojené státy americké vyvinuly začátkem šedesátých let a od té doby vzniklo přes deset jejich novějších verzí. Program v hodnotě deseti miliard dolarů (244,5 miliardy Kč) týkající se verze B61-12 má na starosti americké ministerstvo energetiky a jeho účelem je nahradit dřívější modely včetně asi stovky pum rozmístěných na vojenských leteckých základnách v Německu, Itálii, Belgii, Nizozemsku a Turecku.

List The New York Times napsal, že ruští velitelé v říjnu probírali (bez účasti prezidenta Putina) možnost použití taktické jaderné zbraně na Ukrajině. Bílý dům k této informaci řekl pouze jediné, že nevidí žádné náznaky, že by se ruská armáda chystala jadernou zbraň použít. Přesto USA s rozmístěním zmodernizovaných pum spěchají.

(ava)