Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už větří volby

21. 5. 2013

Už větří volby

Bezmála tři roky předvádí koalice ODS a TOP 09 spolu s kariéristy z rychlokvašených Věcí veřejných občanům hanebné divadlo. Pod hesly boje proti dluhům a korupci lidé jako Nečas, Kalousek, Schwarzenberg a Peake zatahují republiku do nových dluhů a prokazují, že právě na korupci a klientelismu, na boji o koryta a drancování státu, bylo a je založeno jejich vládnutí.

 

 

 

Veškerou veřejnou kritiku prokorupční a ekonomicky negramotné politiky Nečasovy vlády odrážely až donedávna špičky vládnoucí koalice s výsměšnou arogancí. Při nedostatku argumentů si koaličníci zvykli uchylovat se i k blokování diskuse a k nekulturním sprostotám. Samotný premiér opakovaně osobně vyjádřil podporu a důvěru nejen fatálně neschopným ministrům a koaličním partnerům, ale i těm, kdo diskreditovali vládu jako osoby podezřelé z korupce, zneužívání pravomocí a ekonomického poškozování státu.

Vládnutí kabinetu Petra Nečase, to byly tři roky tupých škrtů ve veřejných výdajích, asociální arogance, a to dokonce zvlášť ostudně i vůči zdravotně postiženým a nemocným. Byly to ale i tři roky protlačování neschopných straníků a klientů do funkcí na ministerstvech a úřadech, ve správních a dozorčích radách podniků. Personální devastace a stranická parcelace ministerstev jde přitom ruku v ruce s drancováním a vyhazováním veřejných peněz formou mnohdy silně předražených, pochybných nebo podivně zařizovaných státních zakázek.

Rozkrádání, daňové úniky a podvody odhadované až na dvě stě miliard korun ročně pokračují. Vláda i celá koalice vytrvale odmítá přijmout účinné zákony proti velké hospodářské kriminalitě a nelegálnímu nabývání majetku. Jen nefunkčnost státní kontroly a nechuť státu postihovat výrobu, dovoz a prodej nedaněného lihu stála desítky lidských životů.

Po Topolánkově vládě, opírající se o - podle zlých jazyků - »dobře vydíratelné« přeběhlíky z ČSSD, se zdálo, že nemůže přijít nic horšího. Bohužel výsledkem při vládnutí tria Nečas, Kalousek, Schwarzenberg aféra stíhá aféru a profláknutí ministři se střídají jak apoštolové na orloji. Ekonomika stagnuje, státní dluh roste, ohrožení kvality života většiny občanů stoupá. A korupce a klientelismus pokračují. Zastavení vyšetřování případů velké kriminality, které premiér Nečas schválil, prokorupční profil jeho vlády potvrdilo.

Jaký bude poslední rok do voleb, který navzdory odporu veřejnosti chce povedené spojenectví koryt a afér vydržet u moci? Poslední týdny naznačují, že v režii už dochází k předvolebním změnám. Vláda, která znefunkčnila úřady práce, si už všímá, že v republice je enormně vysoká nezaměstnanost. ODS a TOP 09 vědí, že další prachsprosté obírání občanů a omezování a zhoršování veřejných služeb není pro nadcházející volební rok to pravé. Premiér a ministři začínají přiznávat, že jejich sKarty i další povedené taškařice tunelují státní peníze a komplikují život občanům.

ODS, TOP 09 a nejrůznější klony české pravice mají rok na výrobu dojímavých volebních hesel, strašáků a podvodných slibů, jejichž cílem je zmást a znovu získat voliče tunelované, chudnoucí České republiky. Začínající mediální kampaň slibuje a už i nabízí starou, zkyslou předvolební polévku. Recyklované reprezentace klientelistických mafií, tedy ODS, TOP a další, přicházejí s mírnou sebekritikou, »objevnými« návrhy a novými závazky. Zřejmě zas přijdou i komediální hry některých s pravicí spřízněných figur ČSSD.

Je na občanech, aby ve vlastním zájmu tu hru sledovali. A je na voličích a na české levici, aby hru zkorumpovaných a všeho schopných, kteří drancují český stát, kriticky posoudili, pojmenovali a ocenili příští rok ve volbách.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)