Jdi na obsah Jdi na menu
 


V ČR existují koncentráky pro seniory!

25. 6. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv
 

V České republice existuje řada ohavných zařízení, kam jsou odkládáni staří lidé, kteří jsou zde přivazováni k postelím, žijí v otřesných hygienických podmínkách a nedostávají řádnou lékařskou péči. Na tento problém upozornila ombudsmanka Anna Šabatová.

Pracovníci její kanceláře zkontrolovali sedm těchto zařízení a zjistili šokující skutečnosti. Klientům zde odebírají veškeré jejich příjmy a neponechávají jim z nich ani 15 procent, jak uvádí zákon. Klienti jsou připoutáváni na lůžka a zamykáni na pokojích, a to bez pravidel. Personál bez kvalifikace jim podle vlastního uvážení podává tlumící léky. Navíc péče o klienty je intuitivní, a ne odborná. »Klienti jsou přitom často lidé, kteří nutně potřebují velmi specifickou, náročnou a odbornou péči,« zdůraznila Šabatová.

Zpráva ombudsmanky ke kontrolám těchto zařízení nešetří kritikou. »Ve většině zařízení byla cítit moč, v menšině zápach stolice. V jednom případě byl v zařízení výrazný chlad,« uvádí dokument. Problém podle Šabatové spočívá v tom, že kraje o těchto zařízeních nevědí, proto je ani nekontrolují.

K nejproblematičtějším patří podle ní Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě na Blanensku. Je provozováno v bývalém kulturním domě, v jehož spodní části je diskotéka. Klienti nemají šanci dostat se ven na čerstvý vzduch, protože zařízení schází zahrada. Na lůžkách jsou podomácky vyrobené postranice z překližky a pouta na přivazování.

Zatímco vedení zařízení uvádí, že klientům poskytuje »láskyplnou péči«, podle Šabatové je to obráceně. Když jej vyzvala, aby se nechalo řádně zaregistrovat jako ústav, majitelé centra to odmítli s tím, že provozují pouze ubytovnu.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka zdůraznil, že na podobných případech je dobře vidět, jak to dopadá, když úkoly státu převezme privátní sektor. »Nutně se na věc přilepí zlatokopové, kteří se ze složitých sociálních situací snaží vytěžit co nejvíc,« řekl Haló novinám Opálka, který však zdůraznil, že problém je obecnější – v podobně otřesných podmínkách dnes žije řada seniorů i doma, zanedbávaná svými rodinami. »Hodnotová orientace společnosti se posunula velice negativně. Přispěl k tomu i podivný kult mládí, který výrazně přiživují média. Jako kdyby stáří už nebyl život,« řekl Opálka.

Šabatová zdůraznila, že nikdo neví, kolik těchto zařízení v zemi je. Podle ní z kontrol plyne jediný závěr: všechna tato zařízení by se měla zlegalizovat tak, že budou zaregistrována, anebo by měla ukončit činnost. Na to by měly dohlédnout krajské úřady.

Pokud vás dále zajímá, co na tyto otřesné praktiky ústavů říká zákon a co o těchto ohavnostech dále soudí M. Opálka, čtěte středeční tištěné Halo noviny.