Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valenta: Já jsem byl hlavní kritik nominace paní Jourové už před pěti lety

12. 8. 2019

 

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti má projednat opětovnou nominaci Věry Jourové do Evropské komise 20. srpna, zhruba o týden dřív, než požadoval premiér Andrej Babiš (ANO).

»Já jsem byl hlavní kritik nominace paní Jourové už před pěti lety. Ve výboru jsem byl proti ní. Po jejím působení zůstal na ministerstvu poměrně velký nepořádek co se týče informačních systémů. To jsem ve výboru pro evropské záležitosti kritizoval, a paní Jourová mi to nevysvětlila. Po pěti letech jsem své stanovisko nezměnil,« řekl místopředseda evropského výboru Sněmovny Jiří Valenta (KSČM).

Věra Jourová je podle něj v EK figurou, která kdyby tam nebyla, tak se pro ČR nic neděje – je absolutně neviditelná. »Neustále zdůrazňuje, že jako eurokomisařka musí být nestranná vůči ČR, ale zástupci jiných členských zemí se snaží své zemi nějak pomoci a hlavně ji včas informovat o různých směrnicích atd., být aktivní v této věci,« dodal Valenta. Tvrdí, že Jourová nic nezkazila, ale také nic nepředvedla. A komisaři jiných zemí jsou viditelnější. »Jde o prestižní funkci. Kdyby na tom postu byl někdo jiný než paní Jourová, situace by pro ČR nebyla horší. Měli bychom tam však dát někoho, kdo ČR někam posune,« zdůraznil..

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny