Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládní prohlášení je velmi opatrné

13. 2. 2014

 

 

Jiří Dolejš: V prohlášení najdeme řadu zajímavých slibů, ale o realizaci se nic nedozvíme, ta tone v mlhách.

Koaliční vláda ve středu večer schválila své programové prohlášení. Kabinet slibuje mimo jiné podporu podnikání a trhu práce, lepší fungování státní správy a udržení sociálního smíru. KSČM však upozorňuje na velkou obecnost prohlášení, která patrně poukazuje na zatím skrývané rozpory uvnitř koalice.

V místopředsedovi ÚV KSČM Jiřím Dolejšovi vzbudilo vládní prohlášení značné rozpaky. »Programové prohlášení je ještě opatrnější než koaliční smlouva,« povšiml si Dolejš, podle nějž to ukazuje, že v koalici ve skutečnosti není o podstatných věcech shoda a vládní soudržnost tak bude zajišťovat nejspíše jen prostá touha zůstat u moci. »V prohlášení najdeme samozřejmě i řadu zajímavých slibů, ale o realizaci se nic nedozvíme, ta tone v mlhách. Myslím, že programovou křehkost a vratkost této vládní koalice uvidíme jasně již při projednávání rozpočtu na rok 2015, které začne hned po evropských volbách,« dovolil si zaprognózovat Dolejš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že kabinet bude pracovat na vytváření podmínek pro budoucí přijetí evropské měny. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) ale není reálné, aby ČR do eurozóny vstoupila v tomto volebním období. »Cesta k euru je dlouhá a domluvili jsme se, že začneme fiskálním paktem,« konstatoval Babiš. To podle Dolejše naznačuje, že vláda bude v otázce eura, navzdory některým silným vyjádřením z nedávné doby, realistická. »Připravovat se na přijetí je samozřejmě zapotřebí,« přikývl bez obav Dolejš velmi obecné ambici vlády.

Podle prohlášení bude chtít vláda mimo jiné zlepšit výběr daní, zvýšit zdanění hazardu. Dokument počítá i s vyšší valorizací penzí už od příštího roku a růstem minimální mzdy. Vznikne také návrh na ukončení důchodové reformy vlády Petra Nečase (ODS) a komise expertů by měla připravit návrh nové důchodové reformy. Kabinet si klade za cíl i zajistit ekonomickou stabilitu veřejného zdravotnictví. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění. V oblasti dopravy chce vláda transformovat Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik, ulehčit Českým drahám při správě nádraží a další železniční infrastruktury, kterou využívají i konkurenční dopravci, a změnit legislativu pro usnadnění přípravy dopravních staveb.