Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všichni občané si zaslouží důstojný život

19. 10. 2011

Zpravodajství

Zleva mluvčí SPaS Milan Neubert, Ilona Švihlíková a Jan Kavan a zmocněnkyně petentů Eva Novotná na tiskové konferenci. FOTO - Haló noviny/Vlastimil HLOUPÝ

Spojenectví Práce a Solidarity stojí za lidmi práce
 

Všichni občané si zaslouží důstojný život

Je nutné rozhodně zabránit všem tzv. reformám, které narušují rovnost příležitostí a usnadňují demontáž zbytků sociálního státu. Je nutné zajistit normální fungování právního státu a společnosti založené na solidaritě a odpovědnosti – to by mělo být společným úkolem všech.

Těmito slovy se včera poprvé před novináři představili zástupci Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS), mluvčí Ilona Švihlíková, Milan Neubert a Jan Kavan.

Myšlenka spojenectví subjektů na levici, občanských sdružení, iniciativ a politických stran, vznikala několik let a diskutovalo se o ní např. na Konferencích levicové jednoty. Milan Neubert, který je předsedou Strany demokratického socialismu (SDS), zdůraznil, že se nejedná o pevnou strukturu, nýbrž platformu, spojující zúčastněné subjekty shodou na »minimálním programu« - aktivním postupem proti pravicovým »reformám« vládní koalice a předkládáním alternativ.

Neubert připomněl, které aktivity Spojenectví v minulosti pořádalo, ať už kampaň Uvařme vládu či úspěšnou petici »Chceme nové volby, protože demise vlády nic neřeší«, která byla v minulém týdnu rozjednána na přerušeném veřejném slyšení sněmovního petičního výboru. Právě včera také byly spuštěny webové stránky www.i-spas.cz.

Ne robotě 21. století!

Ilona Švihlíková, jež hovoří také za občanské sdružení Alternativa zdola, přiblížila materiály, předložené veřejnosti Koordinační radou SPaS v nedávném období. Těmi jsou analýza současné situace v Řecku a aktuální materiál, jenž je reakcí na Drábkovy »reformy«. »Nazvali jsme jej příznačně Nucená práce,« uvedla mluvčí. Jeho mottem je »Ne robotě 21. století«, za kterou představitelé SPaS považují hrozící zavedení institutu nucené práce.

»Co jiného než nucená práce je ustanovení, které podmiňuje vyplácení podpory v nezaměstnanosti účastí příjemce podpory na tzv. veřejné službě?« komentovala opatření, které chystá vláda. »Je to ponížení člověka. Je nepochybné, že toto ustanovení koliduje s Listinou základních práv a svobod, tedy je neústavní,« míní Švihlíková, která také veřejnost vyzvala k hojné účasti na protivládní demonstraci konané v sobotu 22. října v Praze.

Za sociálně spravedlivou společnost

Obecné politické principy, které jsou pojítkem pro organizace sdružující se v platformě SPaS, přiblížil Jan Kavan, člen Evropské levicové platformy ČSSD. Tyto principy, a také témata, na nichž chce SPaS dále pracovat, obsahuje dokument zvaný Manifest (Haló noviny přinesou plné znění).

»Finální text je kompromisem a je reakcí na situaci u nás, kdy parlamentní většina válcuje politickou opozici,« uvedl. Neoliberalismus je v Manifestu nazýván zhoubným nádorem, »který pod zástěrkou tzv. reforem pohlcuje kdysi kulturní země světa a znehodnocuje veřejné služby, kulturu, lidské vztahy, kvalitu života a přírodní prostředí«.

Podle Spojenectví všichni čelíme nadnárodním monopolům, které si snižují daně, a obyvatelům zůstávají jen veřejné dluhy. »Proto společně i s odbory, dalšími sdruženími a jednotlivci chceme zabránit ‚reformám‘, jež vedou k demontáži sociálního státu,« zdůraznil Kavan.

Subjekty sdružující se ve SPaS deklarují, že se hlásí k sociálně spravedlivé společnosti a progresivnímu zdanění. Zásadní je pro ně zajistit všem občanům důstojnou existenci. ۚ»Chceme Evropu autenticky demokratickou, sociálně spravedlivou, svobodných občanů a jejich aktivního podílu na rozhodování o všech klíčových otázkách. Nechceme Evropu elit, ratingových agentur a sobeckého kapitálu,« uzavřel Kavan.

Mezi spolupracující subjekty SPaS patří mj. ACORN, Alternativa zdola, Evropská platforma ČSSD, Klub společenských věd, KSČM, Levicové kluby žen, Ne základnám, Nová antikapitalistická levice, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska, Rada seniorů ČR, SDS či Sdružení nájemníků. ČSSD vnímá SPaS jako platformu, na níž může probíhat debata mezi občanskými iniciativami a politickými stranami, které jsou kriticky naladěny vůči vládním »reformám« a současné pravicové vládě. (mh)