Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzvu proti NATO převzali jen komunisté

Zástupci iniciativ v prostorách Poslanecké sněmovny. Zleva Jan Korál, Václav Novotný, Eva Novotná, Libuše Staňková a Milan Krajča.
 

 

Marně čekali v úterý zástupci osmi občanských iniciativ, spolků a platforem a jedné neparlamentní strany na zástupce drtivé většiny politických klubů ve sněmovně, jakož i na nezařazené poslance. Chtěli jim osobně předat rezoluci k ukončení účasti ČR v NATO.

Ve stanovený čas, před zasedáními politických klubů a zahájením jednacího dne poslanců a poslankyň, přišel do návštěvní místnosti Poslanecké sněmovny pouze předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Později se aktivistům omluvil (a sjednal ihned schůzku) nezařazený poslanec Tomio Okamura. »Dle tohoto ne/zájmu je vidět, jak vážně bere většina politiků hlas občanů,« poznamenala mluvčí občanské iniciativy Ne základnám Eva Novotná, signatářka rezoluce.

 

Václav Novotný z OI Ne základnám předal Pavlu Kováčikovi rezoluci občanských aktivistů k ukončení účasti ČR v NATO.

 

Devět subjektů – OI Ne základnám, Nezávislá média zastoupená Lenkou Procházkovou, Spojenectví Práce a Solidarity zastoupené mluvčím Milanem Neubertem, České mírové hnutí zastoupené Milanem Krajčou, SDS zastoupená Janem Šlemendou, Opozice proti novému světovému řádu zastoupená Janem Korálem, Alternativa zdola zastoupená Karlem Růžičkou, Evropané proti válce zastoupení Milanem Danielem a Hnutí za přímou demokracii zastoupené Markem Řezankou – požaduje doplnit do Ústavy ČR článek na ochranu míru, vyloučit existenci cizí vojenské základny a pobyt ozbrojených sil cizího státu na území ČR, s okamžitou platností zastavit účast Armády ČR v útočných akcích pod velením NATO, nepovolovat průjezdy a přelety ozbrojených sil cizích států přes území republiky, nepovolovat transporty vojenského materiálu určeného k vedení útočných válek, zahájit rozhovory o vzniku nové bezpečnostní architektury v Evropě se všemi státy Evropy, zajistit okamžité stažení českých vojáků z Afghánistánu.

Aliance je přežitkem

Signatáři rezoluce, která byla spontánně přijata 28. září účastníky pražské demonstrace proti setrvání ČR v NATO, konstatují, že »Severoatlantická aliance je přežitkem, v plném rozsahu se zpronevěřila smyslu své existence«, a proto vládu a zákonodárce žádají o ukončení účasti ČR v paktu, který nepovažují za obranný. »Napadení Jugoslávie, Iráku, Libye a další desítky vojenských operací provedených touto aliancí nelze označit za obranné. Výsledkem činnosti Severoatlantické aliance jsou miliony mrtvých a destabilizace stávajících struktur,« uvádí se v textu výzvy. Politiky, kteří nejsou schopni hájit zájmy občanů, pro něž je mír prioritním zájmem, nebudou volit, deklarují v rezoluci.

Řešením celostátní referendum

Kováčik slíbil projednání rezoluce na komunistickém poslaneckém klubu. Řešení zásadních otázek, které občany trápí nebo mohou trápit, včetně setrvání ČR v mezinárodních institucích typu Evropská unie či NATO, se může dít cestou celostátního referenda, a návrh zákona o celostátním referendu se nyní nachází před prvním čtením, řekl Kováčik Haló novinám při přebírání rezoluce. »Současné složení politické scény je totiž takové, že zevnitř této scény takový krok, který požadují organizace podepsané pod rezolucí, nelze očekávat,« poznamenal.

KSČM má ve svém programu zrušení NATO coby dlouhodobý cíl, jako minimální cíl vystoupení z jeho vojenských struktur.

Aktivisté rezoluci předají i senátorům.