Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na hrdiny Karpatsko-dukelské operace

7. 10. 2014

Čs. armádní sbor při vstupu na území Československa. FOTO - archiv

 

 

Tisíce vojáků, které padly v bojích během Karpatsko-dukelské operace za druhé světové války, otevřely brány ke slovenské svobodě. Prohlásil to v pondělí slovenský premiér Robert Fico při vzpomínkové akci u příležitosti 70. výročí vojenské operace, na níž se významně podílely i československé jednotky. In memoriam byl oceněn generál Ludvík Svoboda, který v operaci vedl československé vojáky.

»Chci se hluboce poklonit hrdinským slovenským důstojníkům a vojákům, kteří padli na hranici své vlasti. Stejně se chci sklonit před všemi českými vojáky i před vojáky Rudé armády, kteří zde na Dukle padli,« řekl Fico a dodal, že nakonec se boj za svobodu nového Československa podařilo vyhrát. Slovenský premiér také využil svého projevu k zopakování kritiky sankcí, které kvůli konfliktu na Ukrajině uvalil na Rusko Západ. »My chceme hájit v Evropě mír. Žádné řinčení zbraněmi, sankcemi a nedorozuměními ještě nikdy nevyvolalo v Evropě pokrok, ať již v obchodních, hospodářských nebo politických vztazích. Jen jednání jsou cestou z krizové situace,« prohlásil Fico.

Na Duklu nesmíme zapomenout

Českou republiku na vzpomínkové akci zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. »Národ, který si nepamatuje svou historii, je nucen ji opakovat. Asi nikdo by si nepřál, abychom si zopakovali hrůzy druhé světové války. Proto je potřeba historii si připomínat. Zejména je třeba, abychom ji připomínali mladší generaci, která často neví, co to byla Dukla, a proč ti vojáci padli,« uvedl Hamáček.

Slovenský prezident Andrej Kiska označil Karpatsko-dukelskou operaci za jednu z nejtěžších horských bitev ve střední Evropě za 2. světové války. »Boje na tomto kousku velké fronty druhé světové války vázaly významné vojenské síly nepřítele a povzbudily domácí protifašistický odboj,« řekl v projevu Kiska.

Součástí památníku na Dukle u hranic s Polskem je od včerejška kopie původní sochy československého vojáka od sochaře Jana Adolfa Vítka. Potichu odstraněn vedením Vojenského historického ústavu byl dosavadní symbol Dukly, sousoší Žalujem od sochaře Jána Kulicha, které bylo odsunuto do kouta místní vyhlídkové věže zřejmě proto, že zvýrazňovalo československo-sovětské přátelství. Znázorňuje matku děkující sovětskému vojákovi za osvobození a žaluje fašismus za příkoří a utrpení, které způsobil. Výměna soch bez veřejné diskuse probudila na Slovensku vášně. Ústav tvrdí, že dává historické místo do původního stavu. O celé události jsme podrobně informovali v sobotu 4. října v článku »Slováci v absolutním šoku«.

Medaile Svobodovi

Vzpomínkové akce před polednem pokračovaly v nedalekém Svidníku, kde delegace položily věnce k soše generála Ludvíka Svobody, jenž v Karpatsko-dukelské operaci vedl 1. československý armádní sbor. Hamáček v projevu vyzvedl zásluhy Svobody, jehož zařadil k nejvýznamnějším postavám československých dějin. Slovenský ministr obrany Martin Glváč ocenil Svobodu in memoriam pamětní medailí, kterou převzala generálova dcera Zoe Klusáková-Svobodová. »Tady na Slovensku občané i politici vždy projevovali úctu bojovníkům, kteří bojovali v dukelské operaci. Vážím si toho, jak je to upřímné a trvalé,« řekla Klusáková-Svobodová novinářům.

Památný den

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo 29. srpna 1944. V operaci bojovalo na sovětské straně přes 100 000 vojáků a také 1. československý armádní sbor proti asi stotisícové německé armádě. Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října. Nyní je tento den na Slovensku památným Dnem obětí Dukly. Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20 000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16 000 vojáků, dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.