Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zakázek přibylo, jde však o to, kolik se jich opravdu uskuteční

26. 6. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Jiří ZIKMUND
 

V prvních pěti měsících tohoto roku vypsaly veřejné instituce nejvíce veřejných výběrových řízení za několik posledních let a nemalé jsou také rozpočtované finanční prostředky na tyto zakázky. Pokud by se podařilo zrealizovat všechny zakázky vyhlášené v prvních pěti měsících tohoto roku, čekal by českou ekonomiku příliv více než sto miliard korun. Problémem ale zůstává potenciální možnost opakování situace z minulého roku, kdy veřejní investoři zrušili až 28 procent všech vyhlášených zakázek.

Vyplývá to z nejnovějších údajů výzkumu zpracovaného analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci května ve Věstníku veřejných zakázek. V samotném květnu bylo vyhlášeno 783 nových zakázek, což představuje meziroční nárůst o 8,3 procenta. Pokud bychom zachovali srovnatelné limity pro velikost zakázek, které platily v minulém roce (před novelou zákona o veřejných zakázkách), růst by byl ještě mírně vyšší (o 12,7 %). Hodnota zakázek vypsaných v květnu dosáhla 25,4 mld. Kč, což znamená nárůst oproti stejnému období minulého roku o 3,1 % (při zachování srovnatelných limitů by to bylo 3,6 %).

Při srovnání období prvních pěti měsíců letošního roku se stejným obdobím loni je zřejmé, že došlo k viditelnému nárůstu, a to jak počtu, tak i objemu nově vyhlašovaných zakázek z veřejných zdrojů. V lednu až květnu 2014 bylo ve Věstníku vyhlášeno 3551 zakázek, což je ve srovnání s předchozím rokem až pětinový nárůst (20,5 %). Za několik posledních let se tak jedná o úplně nejvyšší počet veřejných zakázek. Pokud se podaří tyto zakázky zadat k realizaci, může česká ekonomika očekávat přidělení 106,1 mld. Kč, tedy o 17,6 % více peněz, než ve stejném období loňského roku.

Bude se opakovat situace z loňska?

»Aktuálně je vidět výraznou snahu veřejných zadavatelů vyhlašovat soutěže na nové zakázky. Pro firmy jsou ale klíčovými zakázky již reálně zadané, na nichž mohou jejich zaměstnanci začít pracovat. A zde již výsledky tak optimistické nejsou. Komplikacemi jsou také někdy průtahy v realizaci výběrových řízení – jen ze zakázek vyhlášených veřejnými investory v roce 2013 nejsou stále ještě zadány k realizaci zakázky v hodnotě 54,5 mld. Kč,« komentuje aktuální situaci v oblasti veřejných zakázek Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Téměř polovinu z tohoto objemu představují zakázky stavební (49,4 %).

Mezi významné vypisovatele zakázek na výstavbu a rekonstrukce patří například Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Tyto dvě instituce mají připravené k realizaci zakázky za 7,5 mld. Kč. Loni však Státní fond dopravní infrastruktury neproinvestoval všechny rozpočtované prostředky, a řada vyhlášených zakázek tak zůstala bez realizace. Přílišný optimismus nesdílí Petr Čížek, předseda Sdružení pro výstavbu silnic Praha a jednatel SWIETELSKY stavební s.r.o. Zejména u ŘSD poukazuje na nepřipravenost výběrových řízení.

Týká se to mimo jiné neexistence kvalifikovaných a korektních obchodních podmínek. Situaci přirovnává k roku 2012, kdy ŘSD nekvalifikovaně vypsalo soutěže na modernizaci prvních úseků D1. Důsledkem tehdy bylo více než tři tisíce dotazů a připomínek a více než půlroční prodloužení zadávacího řízení. Má obavy, že se obdobná situace bude letos opakovat. Navíc začíná již druhé pololetí roku a výběrová řízení na rozhodující stavby prakticky ještě nezačala.

Již nyní zrušena víc než desetina zakázek

»Z veřejně dostupných materiálů SFDI se lze dočíst, že pro roky 2015 a 2016 chybí finanční zdroje, a tudíž existuje riziko nedočerpání prostředků Operačního programu Doprava I (2007-13). Výstavba dopravní infrastruktury přitom patří mezi investice s mohutným ekonomicky prorůstovým dopadem. Odhaduje se, že až 50 % proinvestovaných prostředků se vrací ihned zpět do státního rozpočtu formou DPH, daní a odvodů, a také multiplikačních efektů. Nehledě na to, že kvalitní infrastruktura je otázkou celospolečenskou, je to záležitost podmiňující rozvoj celého státu,« upozorňuje Zdeněk Jeřábek, generální ředitel společnosti INFRAM.

Rušení vyhlášených zakázek a nečerpání rozpočtů je právě tím problémem, který zůstává velkým rizikem pro příliv nových zakázek v letošním roce. Z celkového počtu vyhlášených veřejných zakázek bylo v minulém roce zrušeno až 28 % všech zakázek, tj. téměř na každou třetí veřejnou zakázku připravovaly firmy své nabídky zbytečně. Aktuální údaje ukazují, že za prvních pět měsíců bylo zatím zrušeno »jen« 12 % vyhlášených zakázek, ale tento podíl zcela jistě naroste s postupujícím časem, k rušení zakázek totiž dochází zpravidla až několik měsíců po jejich vyhlášení.

(ici)

Zdroj: CEEC Research