Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamlžená křišťálová koule

20. 11. 2014

 

 

Pohled do křišťálové koule nebo vyložení karet by snad dokázaly zodpovědět otázku, co se na české politické scéně stane v příštích dnech. Zhruba tak s nadsázkou reagoval politolog Zdeněk Zbořil v České televizi, když vypukl spor mezi ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). První se na tiskové konferenci ohradil proti tomu, že deník vlastněný koaličním partnerem proti němu rozpoutal kampaň. Druhý místo logické žádosti premiérovi, aby konflikt řešili na společném jednání, se rozpovídal, tedy rozepsal na sociálních sítích.

 

 

 

Doporučil kolegovi z vlády protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Dobrá, nervy mohou ujet i místopředsedovi vlády. Pak ale vystřelil rovnou z kanónu. Po poukázání na údajný (toto slovo doplňuji s vědomím, že policie to už jednou šetřila a odložila) předražený nákup přístroje v nemocnici, kterou dříve ministr zdravotnictví řídil, připojil narážku na stavbu Němečkova domu v Čeladné. To už bylo silné kafe i pro ty, kteří jsou zvyklí na litry černé tekutiny servírované každý den většinou sdělovacích prostředků. Aby ale jeden člen vlády obviňoval druhého z korupce, to zamotalo hlavu všem, kteří vytáhli skleněnou kouli s touhou vyčíst z ní příští Babišův tah.

Neboť komentátoři ani politici příliš nevěří, že Sobotkova smiřovací snaha povede k zásadnímu obratu. I v nedělní Partii v televizi Prima europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil uvažoval o tom, že místopředsedovi vlády jde o víc, než se na první pohled zdá. Ostatně následující »rezignace« ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) a okamžité oznámení jména jeho nástupce Dana Ťoka z firmy Skanska tomu napovídají. Poslanec a místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš v pořadu poznamenal, že Babiš zřejmě chtěl zatnout »sekyru do oranžového stádečka«. Předseda hnutí ANO se mohl zbavit slabého článku, aby ponoukal premiéra k zopakování téhož kroku ve vlastních řadách.

Rojí se tolik spekulací, že je skleněná koule nestačí zaznamenávat a pořádně se zamlžila. Jsou za nevybíravým útokem na Němečka zájmy Andreje Babiše, který podniká i ve zdravotnictví? Nebo dokonce chce rozklížit vládu natolik, aby odchodem z koalice vyvolal předčasné volby, dokud má jeho hnutí vysoké preference? I když realizovat takovou variantu není vůbec jednoduché. Nebo jde o nátlakovou hru, která má směřovat ke krajským volbám za necelé dva roky, jak uvažoval v debatě na Primě Jiří Dolejš? K tomu lze dodat, že v Praze, kde se volí společně s komunálními volbami, bude primátorkou Andrea Krnáčová z ANO. Proč neobsadit i křesla hejtmanů? Pro vhodné kandidáty může Andrej Babiš sáhnout opět do managementu různých firem.

V jednom se shodli v televizi oba diskutující a myslí si to i řada jiných lidí. Čím dál víc v České republice hrozí oligarchizace veřejné moci. Část voličů se opájí iluzí, že tzv. úspěšní podnikatelé a manažeři dovedou zemi k prosperitě, která zajistí dobře placená pracovní místa pro spoustu lidí. Podle volební účasti lze usuzovat, že většina občanů tomu pasivně přihlíží. Tak nevím, jestli se za takové situace skleněná koule rychle neodkutálí do nějakého tmavého koutu, abychom se jí raději na nic neptali.

Miroslava MOUČKOVÁ