Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženy v KSČM o sobě dávají více vědět

Pohled na účastnice a účastníky semináře o rovných příležitostech
 

Členky a sympatizantky komunistické strany se stále více hlásí o slovo v politice KSČM i na všech stupních zastupitelské demokracie. V sobotu v Praze se jich sešlo na sedm desítek na celostranickém semináři, prvním svého druhu, věnovaném problematice rovných příležitostí mužů a žen. KSČM má vysoký podíl političek a dává šanci ženám na společenské uplatnění.

Akci pořádala Komise žen (KŽ) ÚV KSČM, jež si – slovy své předsedkyně, poslankyně Soni Markové – dala za úkol zahájit systematičtější osvětu v problematice genderu. »Svět se na muže a ženy nedělí, svět se z nich skládá,« připomněla v úvodu známou skutečnost Marková. Setkání pozdravila místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá, jež vyjádřila obdiv a poděkování za práci všem starostkám a zastupitelkám pracujícím »v terénu«: »Děkuji, že máte sílu nejen pro rodinu, ale i na práci pro společnost.« Průběh semináře sledoval Jiří Dolejš, jenž jako místopředseda ÚV, zodpovědný také za spolupráci s občanským sektorem, vyjádřil radost, že právě komunistický poslanecký klub dosáhl nejvyšší mety v zastoupení poslankyň (33,3 %) mezi parlamentními kluby, což vnímá jako jeden z důkazů, že ženy v KSČM získávají možnost uplatnit se.

Tuto sobotu bude ústřední výbor schvalovat kandidátní listinu pro evropské volby a KŽ, jež se sešla v předvečer semináře, ústřednímu výboru doporučila dodržet to, co platí pro tvorbu kandidátek obecně: nominovat na první dvě místa muže a ženu, resp. ženu a muže, dále pak v každé trojici jednoho kandidáta opačného pohlaví, než jsou zbylí dva.

Rovnost a spravedlnost je základ

Poté se slova chopily expertky o. p. s. Fórum 50 % Veronika Šprincová a Marcela Adamusová, které detailně popsaly situaci v české politice z hlediska zastoupení žen, poukázaly na evropské a světové trendy a uvedly svá doporučení pro KSČM. Z 200 členů/nek Poslanecké sněmovny je 39 poslankyň (19,5 %); z 81 členů/nek Senátu 14 senátorek (17,3 %); ve vládě zasedly tři ženy ze 17 (17,7 %); v čele krajů momentálně není žádná hejtmanka; zastoupení žen v zastupitelstvech měst a obcí vzrostlo na 26,3 %; ve statutárních městech vzrostlo na 22,8 %. Obecně platí, že čím je sídlo větší, tím méně žen působí v jeho orgánech. V mezinárodním srovnání je ČR počtem svých političek pod úrovní evropského průměru.

 

Zleva Veronika Šprincová a Marcela Adamusová z Fóra 50 %, Soňa Marková, Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš

 

Bariéry, jež musí žena, uvažující o vstupu do politiky, překonat, jsou trojí: »vybrat« sebe sama, poté ji musí vybrat její strana a pak voliči. »Ženy tvoří v členstvu stran od 25 do 53 %, na nejvyšších postech ve vedeních parlamentních stran je 25 % žen. Ovšem i ve stranách platí, že se zvyšující se pozicí se počet žen snižuje (tzv. skleněný strop),« informovala Šprincová a uvedla, že právě hodnoty rovnosti a spravedlnosti, jež jsou v programu KSČM zastoupeny více než v jiných stranách, jsou základem vyššího podílu političek této strany. V Senátu mají komunisté 50% zastoupení žen, ve sněmovně 33,3%, v zastupitelstvech měst a obcí 25,7%, na úrovní krajů 24,7%. V členské základně je 45 % žen, ve VV ÚV KSČM 9 %, ÚV 17 %. Z toho expertky Fóra odvozují, že komunisté jsou úspěšnější v prosazování žen v zastupitelských funkcích než ve straně samotné.

Odbornice jsou pro kvóty

Společnost Fórum 50 % neskrývá, že prosazuje kvóty pro zastoupení žen, a to jako nástroj odstranění systémového znevýhodnění určité skupiny, v tomto případě žen. Některé státy je mají dokonce v ústavě. Mezi doporučeními směrem ke KSČM, jež genderové expertky vyslovily, figuruje např. vzdělávání a mentorinky žen, zakládání databází političek, vypracování strategie pro prosazování rovných příležitostí uvnitř strany ad.

V diskusi vystoupily dvě mladé ženy ucházející se o kandidaturu do EP - Esma Opravilová a Dagmar Švendová, krajská radní Jiřina Fialová či předsedkyně RR LKŽ Suzana Exnerová ad. Diskutovali i přítomní muži, kterých přišlo celkově šest. Na závěr předsedkyně KŽ ocenila, že v programovém prohlášení Sobotkovy vlády se »celá jedna kapitola« věnuje problematice rovných příležitostí.

Další celostranický seminář pořádaný KŽ je plánován na druhé pololetí roku.

(mh)

 

FOTO – Soňa GROCHALOVÁ